NVBT Praktijk voor biodynamische therapie

Biorelease

Cursus bioreleaseBiorelease: therapie in een groep. De therapie is gebaseerd op de principes van de biodynamische psychologie en ontwikkeld door de Noorse psychotherapeut Mona-Lisa Boyesen. Je ontwikkelt door oefeningen en massages  je lichaamsbewustzijn zodat je meer in contact komt met jezelf en je levensplezier kunt vergroten.
Wie kent het niet: druk en weinig tijd voor jezelf. Je hoofd vol met wat allemaal moet en een lichaam dat nauwelijks nog gevoeld wordt of aandacht krijgt en na verloop van tijd gaat protesteren. Hoofdpijn, moeheid en gespannen spieren zijn het gevolg. Het gevoel geleefd te worden i.p.v. zelf zin en richting te kunnen geven aan je bestaan. In biorelease therapie kun je leren hoe je spanning vasthoudt in het lichaam. Je gaat je eigen stresspatronen herkennen en onderzoekt manieren om er anders mee om te gaan. Tijdens de therapie  word je uitgenodigd maar nergens toe geforceerd. Respect voor de weerstand en grenzen is essentieel omdat pas dan een veilige basis kan ontstaan voor verandering.
De basis biorelease bestaat uit 12 dagdelen en wordt gegeven in kleine groepjes van 6 tot 12 personen. Elke bijeenkomst begint met een evaluatierondje en biorelease oefeningen. Daarna wordt er een massage gedemonstreerd waarna je zelf gaat oefenen. De oefeningen en massages zijn zo op gebouwd dat we eerst op de laag van de lichamelijke structuur werken, dan op de ademhaling, de vegetatieve laag en tenslotte op de psychische laag. Je leert o.a. een ontspanningsmassage, nek-schouder-rug en een vitaliserende massage. Er worden ervaringen uitgewisseld en er wordt aandacht besteed aan de theorie die aan dit werk ten grondslag ligt.
Vervolg
Na de basis is er de mogelijkheid om vervolg biorelease te doen.  Er vindt een verdieping plaats van het contact met je werkelijke gevoelens en verlangens.

Je kunt de biorelease  gaan doen als je:

  • wilt leren masseren;
  • interesse hebt in hoe je anderen (aan-)raakt en in hoe je (aan)geraakt wordt;
  • wilt leren hoe je je lichaam als een ondersteuning kunt ervaren;
  • behoefte hebt aan een plek om op een veilige manier te onderzoeken hoe je meer je emoties kunt volgen;
  • vermoedt dat je jezelf fysiek en emotioneel terughoudt;
  • geneigd bent vooral je verstandelijke vermogens (inzicht) te gebruiken bij problemen en weinig contact hebt met je werkelijke gevoelens.
Handenmassage biorelease

Het uitgangspunt is met aandacht en vanuit acceptatie kijken naar wat er speelt.

Werkvormen: lichaamsoefeningen, massages, bewustwordingsoefeningen, geleide fantasie, ademhalingsoefeningen, dans en beweging. Door de opbouw van de cursus werken de oefeningen steeds dieper in op het lichaam, de nadruk ligt vooral op zelf doen en ervaren. Naarmate er meer energie vrijkomt, kunnen er ook emoties naar boven komen. Vaak krijg je meer ruimte voor spontaneïteit, vitaliteit en levenslust. In de werkwijze die we gebruiken staat jouw eigenheid centraal.
© Praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie en drama, Cora Rooijakkers, 2020